Wat is haptonomie?

Haptonomie is een wetenschap die zich bezighoudt met het gevoel en het gevoelsleven. Het is een manier om in contact te komen met je gevoel en dus met je diepere zelf.

Hoe jij je emotioneel van binnen voelt is ook te zien aan de buitenkant, aan je lijf, wat we onze lichaamstaal noemen. Jouw lichaamstaal is uniek en laat zien wie jij bent.

Wat je voelt, denkt en doet beïnvloedt elkaar over en weer. Toch zijn we vaak geneigd om ons denken leidend te laten zijn in ons doen en laten. Dat terwijl ons gevoel het meest primaire zintuig is, waarmee we weten ‘hoe het zit’ en hoe wij communiceren met onze omgeving. Doordat we vaak gericht zijn op ons denken, zitten we teveel ‘in ons hoofd’ en raken we uit balans. Je herkent het misschien wel, je voelt je leeg van binnen en je bent jezelf niet meer. Dat ontstaat meestal wanneer we onze gevoelens te lang hebben genegeerd. Door de aandacht te richten op je gevoel en je vermogen om te voelen ontstaan er mogelijkheden tot meer bewustwording en ontwikkeling en ontstaat er als vanzelf een betere balans in je leven.

 

Top